Za oknem szaro, buro i jakoś tak ponuro. Dlatego warto przygotować sobie coś pysznego i osłodzić sobie ten dzień. Proponujemy szybki do przygotowania deser gruszkowo-waniliowy.

Składniki:

– 150 g serka homogenizowanego waniliowego

– 2 gruszki

– odrobina brązowego cukru

– sok z cytryny

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne. Jedną gruszkę pokroić na kawałki i wrzucić do małego rondelka z odrobiną cukru i wody. Dusić pod przykryciem około 10 minut – aż będzie miękkia. Drugą gruszkę przekroić na pół a następnie w poprzek na dwie części. Każdą część skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cukru. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 15 minut. Uduszone gruszki wyjąć z rondelka i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestudzenia. Następnie wymieszać je z serkiem waniliowym. Przełożyć do salaterki i udekorować upieczoną gruszką.

Życzymy smacznego! :)

deser